Waniey Mahassan


Allah doesn't burden a soul beyond it's scope ♥



Semua penulis akan mati. Hanya karyanya yang akan terus abadi. Maka tulislah sesuatu yang akan dapat membahagiakan dirimu di akhirat nanti.





~ FACEBOOK PENULIS~





- Coretan -
- Intro Penulis -
- Renungan Bersama-
- Ukhuwah -













"Selamat Tinggal"
Huurun aini jannati
Sahabat Mujahidah
Tunjuk kan ku jalan yang lurus
Lukisan bercerita
Dakwat, berus dan serban




Facebook sebagai MEDAN DAKWAH
بِسْمِ اللهِ الرَّحْمنِ الرَّحِيم . السلام عليكم 

Siapa yang tak ada Facebook dekat sini? Wani rasa ramai yang ada kan?
Dan bila Wani login je FB, ade jugak status macam ni..
'Kau umpama pelita minyak tanah yang menerangi hidup aku, tanpa mu siapalah aku. Oh, aku cinta padamu'

Err.. Minyak tanah pun ada ek? Haa, kan dah mengarut-ngarut. Tu lah remaja, dah tertipu dengan solekan duniawi. Sampai update satus apa pun tak sedari.. Allahurabbi..

Apa kata kita jadikan FB tu sebagai medan dakwah? Biar orang tak LIKE, asalkan Allah LIKE. Sebab kadang-kadang, ada insan ni, nak update status islamik. Bila teringat kawan-kawan yang 'malas' nak like, dia pun malas nak share ilmu ukhwari tu. Hati tak ikhlas lee teww.. Jangan wak gitu ye kawang-kawang blake.. Kite share bende baik, Allah suke.


Wallahua'lam. Ada juga yang macam ni.. Bestnya kalau 562 like tu Allah lipat gandakan dengan pahala. Kalau ayat macam ni pun ramai orang like, gunakan lah FB tu sebaiknya. Banyak kan post2 something yang berguna.. Tak nak laa asyik dengan ayat yang'menggelikan, memualkan' ni..  Ayat nak berkasih dengan manusia je.. 

Tak trend lah kawan. Orang lain berpusu-pusu nak masuk syurga, kita terherot-herot nak masuk neraka. Tak best lah kalau tak dapat masuk syurga sama2.. Nak berubah? Banyak page yang berdakwah dekat FB kan? Antaranya, abg Rusydi kita ni.. Banyak ilmu dekat page dia. Pergi laa tengok yea..

Lagi satu wani nak tegur, korang semua mesti pernah baca status2 yang pakai short form pelik2 kan? Contohnya, wani ambil dr ceramah Imam Muda Nazrul hari tu :
A : Semekom
B : Komsalam
A : Wat pe je?
B : Duk je
A : Duk kat ne?
B : Dok kat GONG
A : GONG ne?
B : pungGONG!

*Ubah laa wahai kawan-kawan ku. Naik meluat pulak diriku -,-



Bukan Allah tak tahu derita hidupmu, retaknya hatimu, sengsaranya sukmamu. Mungkin itulah yang DIA mahukan kerana DIA tahu, hati yang sebeginilah selalunya lebih lunak dan mudah untuk dekat & akrab antara DIA dan kamu ♥




Older Post | Newer Post